In memoriam Dave van ’t Land

Het leven is te kort om slechte jachthonden te hebben…..

 

Op 26 februari 2018 is op 64-jarige leeftijd Dave van ’t Land overleden.

Het leven van Dave stond voor een groot deel in het teken van roofvogels en jachthonden. Dave was een groot dresseur en joeg met vele staande honden, maar was vooral liefhebber van de Britse staande honden “geen honden die het grote tableau opleveren, maar wel honden die de meeste sportiviteit bieden”. Vooral de oogstrelende stijl sprak hem aan “als je daarvan houdt, is het geweer al bijna niet belangrijk meer”.

Dave was een groot liefhebber van specialisten en werkte daardoor graag met verschillende rassen. In de dekking en om te drijven gebruikte hij de spaniel, zo ook voor het fretteren en de jacht met de havik. Voor het echte apporteerwerk zette hij zijn retrievers in. De setters en pointers gebruikte hij voor de jacht met de valk maar bovenal om deel te nemen aan de veldwedstrijden, wat resulteerde in successen op Europese en Wereldkampioenschappen.

Zijn voornemen om een Britse staande hondenvereniging op te richten, waarin de Britse veldwedstrijdorganiserende verenigingen zouden participeren om gezamenlijk veldwedstrijden in binnen- en buitenland te organiseren, heeft hij helaas niet kunnen afronden.

Dave was keurmeester voor de veldwedstrijden voor Continentale en Britse Staande Honden. Mede gezien de ruime ervaring die hij zelf had met het voorjagen van staande honden, was hij een aanwinst voor het keurmeestercorps.

Naast het keuren en het werken met zijn honden schepte hij er veel plezier in beginnende voorjagers op weg te helpen. Veel voorjagers van staande honden hebben kunnen profiteren van zijn kennis en wijze van voorjagen, dit alles met het doel het niveau van de deelnemende honden aan veldwedstrijden op een hoger plan te brengen. Zijn kernachtige en humorvolle uitspraken over honden en de dressuur zullen velen zich tot in de lengte van dagen herinneren.

Het Field Trial Comité verliest in Dave een zeer bevlogen hondenman, keurmeester en een bijzonder mens en wenst zijn vrouw Ellen en zijn familie veel sterkte toe!

————————————————————————————

Degenen die geen kaart hebben ontvangen, worden vriendelijk verzocht deze mededeling als zodanig te beschouwen.

Dave zou jachtkleding op prijs stellen.